Bakterie jelitowe zwalczają salmonellę
14 września 2010, 20:55Salmonella to jedna z najpowszechniejszych infekcji pokarmowych. Potrafimy ją bez większego trudu leczyć, ale mimo to część chorych nie potrafi jej zwalczyć całkowicie i zostaje jej cichymi nosicielami. Dlaczego u niektórych ludzi eliminacja zarazków się nie udaje?
Cholesterol sprzyja rozwojowi Helicobacter pylori
21 czerwca 2011, 09:04Cholesterol wzmacnia oporność Helicobacter pylori na wiele antybiotyków i peptyd antydrobnoustrojowy LL-37. David McGee z Uniwersytetu Stanowego Luizjany uważa, że zrozumienie wychwytu cholesterolu przez bakterię i zablokowanie tego szlaku może pozwolić na jej skuteczne wyeliminowanie (Antimicrobial Agents and Chemotherapy).
Srebro: sposób na bakterie i komórki rakowe?
7 lutego 2012, 11:29Cisplatyna to nieorganiczny związek platyny o działaniu cytostatycznym. Stosuje się ją w chemioterapii kilku rodzajów raka. Niestety, wywołuje sporo efektów ubocznych. Badania zespołu z Uniwersytetu w Leeds sugerują, że gdy platynę zastąpi się srebrem, można, nie ograniczając potencjału terapeutycznego, zmniejszyć toksyczność leku (Dalton Transactions).
Pierwszy taki szkielet
20 marca 2013, 09:47Po raz pierwszy w historii na dnie oceanu w pobliżu Antarktydy udało się odkryć szkielet wieloryba. Badania obiektu znajdującego się około 1,5 kilometra pod powierzchnią wody rzucają światło na działanie łańcucha pokarmowego i obieg substancji odżywczych w oceanach
W Bałtyku brakuje tlenu
1 kwietnia 2014, 15:26Morze Bałtyckie dusi się z niedoboru tlenu. Giną rośliny i zwierzęta, a naukowcy alarmują, że należy natychmiast zmniejszyć ilość nawozów trafiających do Bałtyku. Po wielu latach badań naukowcy z duńskiego Uniwersytetu w Aarhus oraz szwedzkich uniwersytetów w Lund i Sztokholmie doszli do wniosku, że główną przyczyną braku tlenu w naszym morzu jest nadmiar trafiających doń składników odżywczych
Nowy mechanizm wykrywania światła
30 stycznia 2015, 13:00Ludzie potrafią odróżniać pięć smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Jednak badania uczonych z MIT-u pokazują, że to nie cała możliwa gama smaków. Okazało się bowiem, że nicień Caenorhabditis elegans może wykrywać też nadtlenek wodoru, co ostrzega go przed spożywaniem potencjalnie szkodliwych substancji
Pchla niespodzianka z dominikańskiego bursztynu
16 września 2015, 13:37W bursztynie z pasma Cordillera Septentrional na Dominikanie zachowała się pchła sprzed 20-30 mln, która ze względu na zestaw nietypowych cech doczekała się własnego rodzaju Atopopsyllus (dosł. dziwna pchła).
Oporna skrobia pomaga ludziom z zespołem metabolicznym
1 lipca 2016, 11:22Uzupełnienie diety osób z zespołem metabolicznym o skrobię oporną na strawienie korzystnie zmienia mikrobiom, pozwalając obniżyć poziom złego cholesterolu i związany z otyłością stan zapalny.
Mikrobiom izraelskich burz piaskowych
28 czerwca 2017, 07:20Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna zbadali mikrobiom burz piaskowych.
Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk
22 lutego 2018, 11:57Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.